
 

2024 Officer Submission Guide 

 Instructions 

APPLICANT’S INFORMATION  

Last Name   

First Name  

Middle Initial  

Date of Birth   

MPTC User-ID  

Employing Agency Name  

Officer Type  

Employment Status  

Employment Sub-status  

Work Email Address  

Personal Email Address  

Mailing Address 

Please provide the officer’s mailing 

address. This is the address of record 

which the POST Commission will rely on 

to send important information to the 

officer, such as notices. It is required that 

this information is up to date and 

accurate. 

Communication Preference Email or by US Postal service mail 

RECERTIFICATION QUESTIONS  

Evaluator’s Name 

“Evaluator” refers to an officer who is 

senior to the officer seeking recertification 

and who has been charged by the Agency 

Head with evaluating whether the officer 

satisfies the criteria for recertification.  

Has the officer successfully completed a high 

school education or equivalent? 

Documentation should be maintained 

on file with the agency and made 

available upon request by the POST 

Commission.  



A General Educational Development 

(GED) certification from an accredited 

program is considered an “equivalent” to 

a high school education. 

 

This standard shall be deemed satisfied if 

the officer successfully completed a high 

school education or equivalent at any 

point in time before the reference date for 

the officer.  

 

An officer’s “reference date” is the end 

date for an officer's certification provided 

for in St. 2020, c. 253, § 102 or the end 

date of a prior certification issued to an 

officer by the commission, whichever is 

later, without regard to any period of 

continuation provided for by M.G.L. c. 

30A, § 13 or 555 CMR 7.03. 

Has the officer completed an MPTC-

authorized full-time Police Academy? 

Select “Yes” if the applicant  

• has completed a Massachusetts 

Criminal Justice Training Council-

approved full-time police academy 

training; or 

• received an Out of State Academy 

Training Exemption pursuant to 

550 CMR 3.03 (1)(a); or 

• received MPTC Bridge Academy 

Training Exemption pursuant to 

550 CMR 3.03(1)(b). 

 

Otherwise, select “No.” 

Has the officer completed MPTC Bridge 

Academy training (if applicable) 

Select “yes” if the officer has completed 

the MPTC Bridge Academy training 

portion.    

 

Select “no” if the officer has not 

completed the Bridge Academy online or 

in-person training.  

 

This question does not reference Bridge 

Academy work experience hours – see 

next question. 

Has the officer completed 2400 work 

experience hours to fulfill the Bridge Academy 

requirement? (if applicable) 

Select “yes” if the officer has 2400 hours 

or more of patrol/policing duties as 

defined by MPTC. 



 

Select “no” if the officer has not 

completed the 2400 hours work 

experience hours to complete the Bridge 

Academy. 

 

Note: If the officer has not completed 

work experience hours, they must work in 

a part-time capacity (more than half-time 

and less than full-time) and must 

complete the hours by January 1, 2027. 

Has the officer successfully completed an 

examination? 

For purposes of this recertification, this 

refers to any exam passed as a 

requirement to successfully complete 

basic training (full-time or Bridge 

Academy training). 

Has the officer completed the annual in-service 

training due 7/1? 

Select “yes” if the officer has successfully 

completed the current fiscal year annual 

training mandated by MPTC. Otherwise, 

select “no”. 

 

The POST Commission may audit law 

enforcement agencies to verify annual in-

service training compliance of any officer, 

not only those whose certifications are up 

for renewal. Law enforcement agencies 

are required to ensure all officers fulfill 

annual requirements prior to the end of 

each fiscal year, not only upon 

recertification. 

If not, then is it expected that the officer will 

complete the annual in-service training for the 

current fiscal year by July 1st of the current 

year? 

Select “yes” if the agency expects the 

officer to complete the current fiscal year 

annual in-service by the MPTC deadline 

of July 1st of the current year. 

 

Select “no” if the officer will not be able 

to complete the training requirements by 

July 1st of the current year. 

 

Select “N/A” if the answer to the previous 

question regarding in-service training is 

“yes” (the officer has completed the 

annual in-service training for the current 

fiscal year). 

 



Note: If the officer has not completed the 

current fiscal year in-service training by 

July 1st of the current year, OR the 

completion has not been entered into 

Acadis to reflect the same, the officer will 

receive a conditional certification for 90 

days and the information must be entered 

pursuant to MPTC guidelines. 

Has the officer passed a physical fitness test? 

Select “yes” if the officer at any time in 

the past completed a physical fitness or 

medical fitness evaluation that was 

required for graduation from an academy 

or training program certified by the 

MPTC or the training programs 

prescribed by M.G.L. c. 22C.  

 

If an officer had a medical fitness 

evaluation as part of the hiring process, 

regardless of how many years ago, this 

satisfies the criterion for the purposes of 

this recertification.  

Completed a Psychological Evaluation?  

Select “yes” if the officer at any time in 

the past completed a psychological 

evaluation.  

 

If an officer had a psychological 

evaluation as part of the hiring process, 

regardless of how many years ago, this 

satisfies the criterion for the purposes of 

this recertification. 

 

Select “no” if the officer has never had a 

psychological evaluation.  This will not 

impact recertification for I-P officers 

named for this submission.  

Has the officer successfully completed a state 

and national background check? 

Select “yes” if a background check of the 

type described in M.G.L. c. 6E, § 

4(f)(1)(v) was successfully completed at 

any point in the past. 

 

Select “no” if no background check has 

been conducted. One must be conducted 

within 90 days. 

Does the officer possess current first aid and 

CPR certifications?   

Select “yes” if the officer is up to date 

with CPR and first aid 

training/certificates.  



 

The agency must maintain copies of the 

certificates and make them available upon 

request by the POST Commission.  

 

Select “no” if the officer is not up to date 

with CPR and first aid 

training/certificates. The officer must be 

up to date with the CPR and first aid 

training/certificates within 90 days. 

 

Has the officer ever been convicted a felony? 
Select “no” if the officer has never been 

convicted of a felony. 

Is the officer listed in the National 

Decertification Index? 

Select “no” if the officer is not listed in 

the National Decertification Index (NDI).  

 

Your agency must conduct a search of the 

NDI to verify this information. Your 

agency must seek access to the NDI by 

submitting an application through 

IADLEST.org. Select “NDI” and 

“Request Access to the NDI”. 

 

Has the officer completed an Oral Interview 

and Officer Questionnaire? 

Select “yes” if the officer has completed 

the questionnaire and an oral interview 

has been conducted relative to answers 

provided to that questionnaire. 

 

Select “no” if either the questionnaire was 

not completed OR the oral interview 

relative to that questionnaire was not 

conducted. 

 

“Interviewer” refers to an officer who is 

senior to the officer seeking recertification 

and who has been charged by the Agency 

Head or by the Evaluator with orally 

interviewing the officer relative to the 

completed questionnaire. 

 

Has the Agency Head/Designee/Appointing 

Authority determined that the officer possesses 

good moral character and fitness for 

employment in law enforcement? 

 

To make this determination concerning 

whether the officer possesses good 

character and fitness for employment, 

please review carefully 555 CMR 7.05, 

the officer’s responses to the 

questionnaire, and the attestation form.  

https://www.mass.gov/doc/555-cmr-70-recertification-regulations-1/download


 
 

 

The determination as to an officer’s 

character and fitness for employment as a 

law enforcement officer should be based 

on the totality of the information obtained, 

including a review of the officer’s 

personnel file, disciplinary records, 

answers in the questionnaire, and 

responses provided during the oral 

interview.  

 

An Agency Head or Evaluator’s 

intentionally providing misleading or 

false information will be considered a 

complaint subject to investigation and 

possible sanction by the POST 

Commission. 

 

Select “yes” if the Agency 

Head/Designee/Appointing Authority has 

determined that the officer possesses good 

moral character and fitness for 

employment in law enforcement. 

 

Select “no” if the Agency 

Head/Designee/Appointing Authority has 

determined that the officer does not 

possess good moral character and fitness 

for employment in law enforcement or 

has opted not to attest to the officer’s 

good moral character and fitness for 

employment in law enforcement. 

 

If you answered "no" to the previous question, 

please provide a brief summary explaining 

your reason. 

 

Please upload the following documents: 

 

1. The non-attestation form containing a 

more detailed report explaining your 

negative attestation or non-attestation,  

2. The questionnaire, and  

3. Any supporting documentation. 

  

If the officer was attested to (i.e. you 

selected “yes” to the last question, leave 

this field blank.   

 

If not attesting, or providing a negative 

attestation, please provide a short 

summary here as to the reason.  You must 

also upload all of the following: 

1. The non-attestation 

form containing a 

more detailed report 

explaining your 

negative attestation 



or non-attestation. 

The non-attestation 

form can be found on 

the recertification 

section on the POST 

website. 

2. The questionnaire.  

3. Any supporting 

documentation. 

 

These must also be provided to the officer 

and the head of the officer's collective 

bargaining unit. 

The Name of the Agency 

Head/Designee/Appointing Authority who 

made the attestation.  

 

Notes  

 

 

 


